miód

miódDo tej pory jeszcze nie wszystkie udało się odkryć i oznaczyć ich działanie. Ogromne znaczenie mają zawarte w miodzie enzymy, które w głównej mierze pochodzą z gruczołów ślinowych owadów produkujących miód. Dodatkowo, zawiera on nadtlenek wodoru, czyli substancję o właściwościach bakteriostatycznych. 3-procentowy roztwór nadtlenku wodoru, to powszechnie używana woda utleniona. W przypadku miodu, warto zwrócić uwagę, że aktywność antybiotyczna jest wyższa w przypadku miodu rozcieńczonego. Pozostałe substancje antybiotyczne, które są produkowane przez pszczoły i dzięki tym owadom znajdują się w miodzie należą to lizozym, a także apidycyna i inhibina (największą ilość inhibiny można znaleźć w miodzie spadziowym z drzew szpilkowych, a także w miodzie lipowym i grykowy pochodzącym z pasiek położonych na wysokości 1000 m n.p.m.). Substancje te wykazują działanie przeciwko gram dodatnim bakteriom (np. paciorkowcom i gronkowcom) oraz gram ujemnym pałeczkom. Wykazuje także działanie przeciwko laseczkom wąglika, prątkom gruźlicy, a także drożdżakom z rodzaju Candida.