Zdrowotne właściwości kakao

Kakao jest bardzo zdrowe. Picie go z wodą oraz jedzenie gorzkiej, zawierającej sporo kakao czekolady daje sporo korzyści dla zdrowia. Tylko, jak ze wszystkim, trzeba też zachować umiar. Jeśli pije się je dla zdrowia, a nie tylko dla smaku, to powinno być rozpuszczone w gorącej wodzie, a nie ugotowane na mleku. Mleka można później trochę dodać do smaku, z tym że to osłabi dobroczynne właściwości kakao. Cukru się nie daje, co najwyżej miód naturalny. Kakao wzmacnia serce i chroni przed nowotworami. Poprawia samopoczucie, a więc i chroni przed depresją. Przeciwdziała stresowi i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Wzmacnia też układ pokarmowy, odpornościowy i jest bogatym źródłem antyoksydantów. Wzmacnia koncentrację i rozjaśnia umysł. Jeśli chce się przy pracy poprawić nieco zdolności umysłowe, to można popijać gorące kakao zamiast kawy. Nie tylko nie wypłucze magnezu jak kawa, ale jeszcze dostarczy go do organizmu. Może to nie jest zdrowotna właściwość, ale wiele osób zainteresuje, że kakao, także w postaci gorzkiej czekolady, to doskonały afrodyzjak.